Forkultiver indendørs

Der er noget helt speciel ved at dyrke frø og se sine egne planter vokse op. Nydelsen og den dejlige følelse man får, når man høster det man selv har dyrket i sin egen have. Trække en gulerod op, børste jorden af, tage en bid, det er sommer! Det kan ikke blive mere lokalt dyrket.

Mange blomster og grøntsager kan ikke nå at udvikles helt under vores relativt korte sommer og kræver derfor de bliver forkultiveret. Når varmen kommer og vi sætter planterne ud, har de et forspring, som de ikke ville få, hvis vi såede direkte på vækstpladsen, og blomstringen kan derfor komme i gang tidligere ved at forkultivere.  

Kål er et eksempel som du med fordel kan forkultivere for at undgå skadedyr. Forkultiver altid dine tomatplanter, de har brug for stabil varme og meget lys. Forkultivering af chili kan også anbefales da de kræver lang tid for at udvikles, og derfor har brug for en tidlig start. 

Planter som er gode til at så direkte på vækstpladsen er blandet andet gulerødder, salat og spinat. 

Dyrk gerne om foråret, det giver dig mere tid til at nyde langt ind i efteråret. Du kan sagtens plante dine dahlia både i krukker samt i bedet. Med sin mexicanske oprindelse er den en af de mest kulde tålelige planter. Vil du nyde dine dahlia langt ind i efteråret dæk dem da til når der er risiko for nattefrost, eller flyt krukken ind på et frostfrit sted. 

Hvad skal du forkultivere?

Vælg grøntsager og blomster som gør dig glad. Er du fristet af solmodne tomater i år? Forkultiver tomater! Planterne i sig selv er også fine til at give væk når de er vokset til. Er du mere til kål eller vil du prøve med blomster i år? Vigtigst af alt er, at du vælger noget du syntes er sjovt. Få familien og børnene med ved at vælge grøntsager som de elsker eller blomster de syntes er smukke.

Læg en plan for din forkultivering. Hvornår forkultiverer man sommerens grøntsager

Hvilken jord er god til forkultivering? Hvilke krukker skal du bruge? Skal der bruges forskellige krukker? Hvor og hvordan skal du opbevare dine planter inden de plantes udenfor og hvor meget vand skal du give? Hvad skal du så og hvornår skal du forkultivere? 

Vil du plante mange forskellige sorter? Så er det en god ide at lægge en plan for din forkultivering. Har du bestemt dig for at prøve med forkultivering for første gang, så er alt du har brug for at komme i gang, nogle krukker/minidrivhus, såjord og naturligvis frø! Her hjælper vi dig med at forberede årets forkultivering.

Dette har du brug for, at lykkes med din forkultivering

Vælg krukker med dræningshul

Hvad skal du så i? Du kan egentlig plante dine frø i hvilken som helst krukke, så længe der er dræningshul i bunden, så det overflødige vand kan komme ud. Tomme mælkekartoner er lige så gode som krukker, men alt afhængig af, hvor meget du skal dyrke, er det en god ide at bruge forskellige krukker, alt afhængig af frøets størrelse, plantens udviklingstid, plantens følsomhed overfor omplantning her kan du så vælge mellem såbakke, minidrivhus, krukker samt briketter.

Dyrk hjemme i krukker

Sår du kun i krukker kan de fleste planter stå til det er tid til de skal udplantes. Vælg da en lidt større krukke. Fortrækker du at omplante vælg da en lidt mindre krukke.

Så dine planter i dyrkningskrukker af plast for en jævn fugtighed. Vælg gerne en krukke af bæredygtigt matriale.

Vælg biologisk nedbrydelige potter hvis du foretrækker at dyrke økologisk og nemt. Disse tørvepotter tager du ud og planter hele krukken i din have når det er tid til dette. Rødderne finder vej gennem potten og ned i jorden. På denne måde risikerer du heller ikke at skade plantens rødder.

forodla_egen_kruka

Forkultiver i dyrkningsbakke

Dyrkningsbakker er gode så du kan holde dine frøplanter samlet et sted. De er lette at håndtere og skaber en god orden og system imellem planterne. Måske sår du forskellige sorter i forskellige dyrkningsbakker?.

Vælg hellere en dyrkningsbakke med store end små celler. På den måde kan planterne vokse uforstyrret i længere tid. Vælg et med mindre celler hvis du foretrækker at omplante dine planter inden du skal plante dem ud i haven.

Dyrkningsbakker er perfekte til at forkultivere bredt

En bakke uden celler er særdeles god til meget små frø som er svære at se et for et. Vid bredsåning stryger du frøene ud over en større overflade som er plan. Sorter som  basilikum, pluksalat og prydgræs, er bedst til bredsåning.

Forkultiver i minidrivhus

Et minidrivhus er som et lille drivhus, med en flad bakke eller en bakke med celler i bunden og et ventileret plastlåg som tag. En smart løsning som bliver til den perfekte "kuvøse" for de små planter. Praktisk og nemt at flytte dine planter rundt mellem de forskellige pladser og du slipper for at finde løsninger for hvordan du får en god luftfugtighed til dine planter.

Forkultiver med tørvebriketter

Den her type er gode fordi du ikke behøver at plante de små spæde planter om, da du kan sætte dem direkte ned i jorden med briketten ved udplantning. Weibulls tørvebriketter er produceret af næringsrig kokosfibre og er biologiske nedbrydelige. Planternes rødder vokser let igennem briketten som svulmer op ved vanding.

Anvend såjord ved alle former for forkultivering

Små og følsomme planter kan få et chok af næringstilførslen i almindelig plantejord. Derfor skal du anvende såjord i til alle dine frø.  Weibulls så- og kaktusjord er sparsomt gødet og indeholder også sand, hvilket skaber en mere porøs kvalitet som giver god dræning til dine planter. Dræn er vigtigt for at frøene skal få en tilpas tilgang til vand og syre.

Tid til at plante dine frø

Når du har alle forberedelser klar er det vigtigt at stikke fingeren i jorden. Afhængig af hvilken frøsort og i hvilket bakke/drivhus du har forkultiveret dine frø, så skal du gå lidt forskelligt til værks.

Planter du i større krukker med det samme, er et tip at fylde krukken halvt op med plantejord og den øverste halvdel med såjord. Den voksende plantes rødder bevæger sig med tiden ned til den mere nærigsrige jord.

Sår du tomater er det godt at begynde i små krukker for at skalere op efterhånden i flere omgange. På den måde får du en stærk plante som giver mere frugt.

Anvend en plantespade og fyld din bakke/drivhus med såjord, læg frøene i efter posens instruktion og vand forsigtigt med en sprayflaske. Glem ikke at markere dine planter så du har styr på hvilke planter der vokser op på det givne sted. Den nemmeste måde er at anvende etiketter

Hold jorden fugtig, men ikke for blød. Vand dine frø så snart du kan mærke at jorden er tør og anvend gerne en sprayflaske. Fugtigheden er afgørende for at frøet skal gro på den bedste måde, og for bedste stimulering af rodudviklingen. Ved bredsåning er det endnu vigtigere at vande med en sprayflaske for at frøene ikke skal klumpe sig sammen. Hvis jorden bliver for blød kan planterne dø af rod råd.

Dæk dine planter med et ventileret låg som både lader lys og luft ind. Enten med et plastlåg som passer til krukken eller ved hjælp af plastfolie som du laver huller i. Lågets opgave er at slippe lys ind og skabe en jævn tilførsel af fugt og varme så planterne ikke tørre ud eller rådner. 

Stil dine planter indendørs på det lyseste og varmeste sted.

 

Hvornår forkultiveres hvad?

For visse tidlige sorter starter forkultiverings sæsonen allerede i januar. Frøposens bagside fortæller også hvornår og hvordan dine frø skal sås for det bedste resultat.

Afgørende lys

Når frøene gror og planterne begynder at spire har de brug for at stå lyst men i en svalere temperatur for at blive stærkere og fyldige i stedet for at vokse i højden og blive ranglede. Sorter som forkultiveres allerede i januar og februar har brug for tilskud af lys for at planterne ikke skal blive høje/lange, ranglede og vakkelvorne. Tilskud af lys kompensere for den høje rumtemperatur så balancen mellem lys og temperatur bliver bedre.

Hjerte og karakterblade

De allerførste blade som titter frem af jorden kaldes hjerteblade, eller spirreblade. De opbevarer og forsyner spirren med næring til den har etableret sig med rødder og blade, og kan forsørge sig selv.

Hjertebladet ser ikke ud som bladet på en færdig udviklet plante, det er først når karakterbladet det udvikles du kan se en lighed. Når plantens rigtige blade begynder at vokse, skrumper hjertebladet bort og forsvinder.

Husk på, at mærke dine krukker med sortsnavn og dato for hvornår du har sået - små planter kan ligne hinanden utroligt meget! Planlægger du et blomsterbed efter højde mv., er det vigtigt at få den korrekte plante sat på det rigtige sted.

forodla_etiketter_weibulls

Nu er det tid til at omplante din forkultivering

Når planterne har udviklet nogle karakterblade begynder det at blive trængt i din såbakke. Det er derfor tid til at omplante, hvilket indebærer at de skal plantes om i større krukker med ny jord. Løft hel planten ud med hele rodsystemet af den krukke og sæt den ned i en krukke der er større. Vær forsigtig med dine planters rødder, de er meget følsomme og det er vigtigt de er hele når der omplantes.

Stil planten tilbage på sit lyse sted indendørs og se til den er godt fugtig.

Har du plantet dine frø i en større krukke kan du hoppe dette trin over.

Efter to til tre uger har planten etableret sig i den nye krukke. Nu kan du tilsætte lidt næring i vandet

Planter som vokser meget har brug for at blive omplantet en gang mere.

Afhærdning af dine planter inden udplantning

Inden planterne kan flyttes ud i haven, har de brug for at blive afhærdet, det betyder du forsigtigt vænner dem til udendørs klimaet. Sæt planterne ud kort tid i begyndelsen og udvid tiden i en eller to uger, til de kan stå ude hele døgnet, og det er tid til udplantning. 

Dyrkningstips!

Undgå direkte sollys i starten. Følsomme planter har brug for ekstra beskyttelse af fiberdug de første dage som beskyttelse mod solen. Plant dem ud når der ikke længere er risiko for nattefrost.

Published date: December 08, 2021