Forkultivering

Det er noget helt specielt, at dyrke dine egne planter og nyde den skønne følelse af, at høste noget hjemmedyrket. At tage en gulerod op af jorden, børste jorden af og tage en bid, det er sommer. Det kan ikke blive mere lokalt dyrket. 

Mange blomster og grøntsager kan ikke nå at udvikle sig under vores relativt korte sommer og kræver derfor man forkultivere. Når varmen kommer og vi sætter de små planter ud, har de et forspring som de ikke får, hvis du sår direkte på vækstpladsen udendørs og blomstringen kommer i gang tidligere. Kålvækst er et eksempel som du med fordel kan forkultivere for at undgå skadedyr.

Såjord!

Til forkultivering af alle frø skal du anvende så og kaktusjord. Små og følsomme nye spirre kan få et chok af næringskoncentrationen i almindelig plantejord. Derfor er såjord mildt gødet og indeholder sand for god dræning, hvilket er vigtigt for at de små frø skal få en passende tilgang af vand og syre.

Fyld dine såbakker, minidrivhuse med såjord og så nogle frø i hver celle/krukke. Dæk frøene med et tyndt lag jord, hvis de ikke er let voksende og spray vand på overfladen. Placer dine nysåede frø i almindelig rumtemperatur og hold jorden fugtig. Hvis du ikke har en dyrkningsbakke/drivhus med låg, kan du dække disse med plastfolie hvor du laver nogle lufthuller i. Luft godt ud hvis der dannes kondens.

Visse sorter, som basilikum, pluksalat og prydgræs, er bedre til bredsåning hvilket indebærer at du sår mange frø over en større overflade. Vand med en sprayflaske for at frøene ikke skal klumpe sig sammen. Hvis jorden bliver for blød kan de dø af rod råd, men den bør holdes fugtig.

Tidlige sorter:

Chili
Flittig Lise
Kæmpe verbena
Artiskok
Stedmoder
Pelargonia
Purløg

Selleri
Asparges
Tomater

Top tre - Blomsterfrø:

Lathyrus 
Solsikke
Karse

Afgørende lys

Når frøene er groet og planterne begynder at spirre har de brug for at stå lyst men svalt for at blive stærke og kraftige. Sorter som forkultiveres allerede i januar og februar kan have brug for tilskud af lys, for at planterne ikke skal blive lange og ranglede. Tilskud af lys kompensere for den høje indendørstemperatur så balancen mellem lyst og temperatur bliver bedre.

Hjerteblad og karakterblad

De allerførste blade som titter frem af jorden kaldes hjerteblade. De lagre og tilføre den spæde plante med næring til den har etableret sig med rødder og blade, så den kan forsøge sig selv. 

Hjertebladet ser ikke ud som blade på den færdigudvoksede plante, det er først når karakterbladene udvikles du kan se en lighed. Når plantens rigtige blade begynder at vokse skrumper hjertebladet ind og forsvinder.

Hvad er hvad?

Husk at markere dine celler/krukker med plantenavn, sort og dato for hvornår du har sået - små planter ligner hinanden rigtig meget! Planlægger du et helt bed, efter højde er den rigtige plante på det rigtige sted ekstra vigtigt!

Tid til omplantning

Når planterne har udviklet nogle karakterblade, det vil sige de blade som kommer efter de første små blade, bliver det trængt i din såbakke/drivhus, så er det tid til omplantning, hvilket indebærer du flytter dem til større krukker med ny jord. Når planten har etableret sig i den nye krukke, efter 2-3 uger, kan du tilsætte lidt næring i vandet.

Planter som vokser meget kan have brug for at blive omplantet en ekstra gang. 

Inden udplantning

Afhærd planterne i 1-2 uger før udplantning ved at stille dem ude lidt om dagen, men undgå direkte sollys i begyndelsen. Følsomme planter kan have brug for ekstra beskyttelse af fiberdug de første par dage som beskyttelse mod solen. Plant dem ud når der ikke længere er risiko for nattefrost.

Start din egen forkultivering

 

  • Så frøene jævnt i såjord, dæk til med et tyndt lag jord.
  • Spray vand på overfladen og hold jorden fugtig.
  • Placer dine frø i almindelig rumtemperatur.
  • Luft ud så der ikke opbygges kondens.
  • Placer dine frø lyst når de første skud er kommet op. 
  • Låg behøves ikke når de har udviklet blade.
  • Når der bliver trængt imellem planterne, er det tid til omplantning.

 

Weibulls Jordgubbe - Såjord

Weibulls Produktansvarlig

Weibulls såjord indeholder mørkt tørv som holder godt på fugten. Den er fint sorteret for at give frøene god kontakt med jorden.

Såjord indeholder mindre næring end eksempelvis blomsterjord eller plantejord, da de små planter har følsomme rødder. Det er vigtigt at jorden er vel drænet og derfor blandes sand i såjorden for at få en lettere jord.

Published date: December 08, 2021