Planlæg bedet

Det er nemt at komme til at holde fast i sine favoritter, selvom de ikke passer i helheden. Prøv at se helheden og vælg det fra som ikke passer ind. Du kan jo altid plante din favorit et andet sted i haven, eller måske i en krukke?

Weibulls - Planera rabatten

Arbejd med højden

Begynd med de højeste planter i bedet, dem som giver struktur og skaber blikfang. Vælg sorter som beholder formen og bliver ved med at være i interessante, også efter de er afblomstret. Plant dem længst tilbage i bedet, hvis bedet har en facon så det har en tydelig afslutning som for eksempel en væg, en hæk eller et træ. Sæt dem i midten af bedet hvis det ligger frit i åbent land. Således bliver de mindre planter ikke skjult, og bedet kan nydes fra alle sider.

Herefter vælger du de planter som skal fylde bedet og give det volume og substans. Arbejd med forskellige højder, og placer de laveste planter længst fremme. 

På det laveste niveau er det bundækkeplanter og planter der egner sig til bedkanter der hjælper med at holde ukrudtet væk, samtidigt med de giver bedet et samlet indtryk.

Blomstringstid

Tænk over hvornår du vil have bedet til at blomstre. Skal det blomstre hele sæsonen, er der perioder du er bortrejst, eller et tidspunkt hvor bedet skal være på sit højdepunkt. Tænk også på tiden efter blomstringen er helt slut, her kan planter med smukke frøstande bidrage med at gøre bedet værd at se på når sæsonen er ovre.

Farvesætning

Vær ikke bange for at vælge farvestærke blomster, i en sammenhæng i bedet opleves en blomst sjældent så fremtrædende som gør når du betragter den som solitær.

Milde farver er nemmest at blande uden at  skabe ubalance, vil du gerne have stærkere farver og føler dig lidt usikker, kan du få hjælp ved at bruge en farvecirkel. Vælg ud fra en begrænset del af cirklen for at få et sammenhængende udtryk. Tilfør derefter en kontrastfarve fra den modsatte del af cirklen hvis du vil have lidt ekstra liv i bedet. 

At kombinere blomster med mange forskellige farver, er det lettere at lykkes med små blomster. Store blomster er i sagens natur nemmere at se, og det kan nemt blive for uroligt hvis mange stærke farver kombineres.

I et bed med meget bladværk kan det bedre gå at have kraftige farver, da det grønn bløder indtrykket op og skaber sammenhæng. Tænk også på at farven på bladene kan skabe lige så meget effekt som blomsterne.

Form

Vælg planter med forskellig form for at skabe liv og kontrast i bedet. Lad bløde former blande sig med de mere hårde, runde mod lige, og små blomster mod store. Lad også blade og stilke stå for at skabe former og kontraster. Hvis du vil holde dig til en sammenhængende farveskala, kan du kombinere mnge forskellige former uden at det virker uroligt.

Placering i bedet

Undgå et uroligt bed ved at plante flere planter af samme sort og lade dem går igen flere gange. En rolig grundtanke i bedet med tilbagevendende indtryk gør, at kontraster bliver tydeligere og udvalgte planter med ekstra karakter stikker nemmere ud.

En anden fordel ved at plante flere planter sammen af samme slags er, at ukrudtet nemmere bliver holdt nede, da enkelte planter vil give lys og plads til ukrudtet.

Planlæg dit indkøb

Hvor mange planter du har brug for, kommer jo an på bedets størrelse og de valgte sorter. Find ud af hvor tæt planterne skal stå, og planlæg derefter. Hvis du ikke vil have at bedet skal se lidt tarveligt ud efter tilplantning, kan du plante tættere en den anbefalede afstand. Fordelen er at bedet dermed har mindre plads til ukrudt, og du kan i stedet flytte og dele planter efterhånden som det bliver for tæt.

Published date: December 11, 2021