Det gør at at græsplænen kan se ud til at være fuld af mos i begyndelsen af sæsonen. Har du en stærk plæne som bliver vedligeholdt, vil græsset udkonkurrere mosset.
Hvis mosset har taget over og græsset er svagt, skal du gøre en indsat for at græsset får den kraft det har brug for. For at lykkes med det, skal du først finde ud af årsagen til at mosset har taget over.
Skugge
Generelt er det sådan at mosset trives bedst i græs hvor der er skygge. Ved at så fræsfrø der er til områder med skygge, klarer plænen sig bedre mod mossen.
Du kan forbedre forudsætningerne ved at tynde ud i buske og træer og derved skabe bedre lysindtag.
Dårligt dræn
Mos trives nest der hvor der er fugtigt. Om foråret er de fleste plæner våde, men samles der vand der bliver stående på plænen, er der brug for dræning. Årsagen kan være ujævnheder i plænen eller kompakt lerjord.
Du reparerer huller ved at skære græstørven op rind om fordybningen, fylder jord på, og lægger græstørven tilbage på plads. Lerjord kan du forbedre ved at dresse med grus. For at opnå det bedste reultat, må du sikkert gruse flere gange over flere år. Ved store problemer hvor plænen står meget under vand, kan det være nødvendigt at anlægge plænen på ny med en form for dræning; det kan for eksempel være drænrør eller sten.
Næringsmangel
For at græsplænen skal være konkurrencedygtig i kampen mod mosset, skal du tilføre næring. Du klarer problemet ved at følge et godt gødningsprogram.
Lav pH-værdi
Hvis jorden er kemisk sur, har den lav pH-værdi, og mosset vil trives bedre end græsset. Dette afhjælpes ved at give plænen kalk. Kalk ikke for meget, da lav pH-værdi ikke er den hyppigste årsag till mos, og der findes mosarter der trives ved høj pH-værdi.
Du kan kalke når som helst i sæsonen. Du skal dog undgå at give kalk og gødning samtidigt. Det er bedst at kalke tidligt på foråret inden jorden tørrer op.