Miljøfrø

Ved dyrkning minskes næringen i jorden. Med miljøplanter dyrker du udelukkende planterne med det formål at forbedre jordens struktur og næringsindhold til gavn for efterfølgende dyrkninger. Denne metode er især velegnet til mager sandjord.

Tilpas efter din sæson

Miljøplanter kan dyrkes over kortere eller længere tid. Dyrker du dem over en hel vækstsæson, skal de slås ned et par gange, og lade dem ligge på jorden. Når sæsonen er ved at være slut, arbejdes planterne ned i jorden.

Du kan også vælge at dyrke miljøplanterne over en kortere periode. Du kan så i foråret inden du skal tilsåning, i sensommeren efter tidlig høst, eller mellem rækkerne i f.eks. køkkenhavnen.

Arbejd planterne ned i jorden inden du skal så, eller om efteråret inden miljøplanterne er gået i frø. 

Vend plantemassen let ned i jorden. Med god ilttilgang vil plantedelene formulde og næringen gå tilbage til jorden. For optimal effekt kan du også blande tørre blade i, de er rige på kulstof og og binder kvælstoffet i jorden.

Vil du bruge miljøplanterne som afdækning om vinteren, skal du så dem om foråret.

Nyttige rødder

Miljøplanter skal have et omfattende og dybt rodnet som kan løsne jorden. Når væksten er ovre, dør også rødderne og efterlader sig lange gange i jorden som forbedrer transporten af luft og vand, og gør det nemmere for de efterfølgende planter at etablere dybe rødder.

De dybe rødder optager næring fra det jordlag der ligger lige under mulden; der hvor ikke andre planter kan nå ned, og næreingen føres så retur til jorden når planterne arbejdes ned i den, og planterne nedbrydes.

Miljøplanter udsondrer et såkaldt rodeksudat; svagt sure emner som opløser ydersiden af jordens mineralpartikler og gør det nemmere for rødderne at optage næringsstofferne fra dem.

Rødderne udsondrer også slimede emner som får partiklerne i jorden til at klumpe sammen så jorden bliver mere løs.

Holder også ukrudtet væk

En anden god effekt ved at bruge miljøplanter er den afdækkende funktion som forhindrer udvaskning, bevarer jordens fugtighed og holder ukrudtet væk.

Ved at så miljøplanter mellem rækkerne i køkkenhaven vil især bælgvækster have gavn af det da de ikke konkurrerer om kvælstoffet. Bælgvækster kan i øvrigt optage kvælstof fra luftetn, og bliver dermed selvgødskende og efterlader jorden rig på næring.

Weibulls miljøfrøblanding er et velafstemt miks af kvælstofbindende og muldgivende arter som honningurt og blodkløver.

 

Andre sorter som kan anvendes som miljøplanter er Weibulls oliehør og hvidkløver.

Published date: December 11, 2021