Længsel efter et grønnere liv i byen

Oftest bor der otte til ti indbygger i byområder. Flere grøntsager, ligger højt på ønskelisten over hvordan de fleste ønsker bymiljøet. Det mærker vi på den måde, at flere og flere finder nye måder at dyrke på i byen. Selvom byens arealer er begrænset, er det ikke til hinder for at dyrke. Husvæggen er ofte et beskyttet klima og er derfor en god dyrkningsplads.

På altanen, er der altid plads til krukker, tomatplanter, krydderurter og blomster. Ved at plante i højden, øger du pladsen samtidigt med, at grøntsagerne indrammer og giver en følelse af have. Voksetrapper, stiger, reoler, ampler og krukker på væggen hjælper med, at få beplantningen i højden. Det samme gælder for altaner og terrasser, som kan rumme meget og er perfekt til grønne oaser. Kolonihaver blev anlagt, til dem der bor i lejlighed, for at have en mulighed at dyrke frugt og grøntsager. Disse er i dag en have som er en selvfølgelighed i byen og nærområdet. Mange entusiastiske dyrkere, er til og med selvforsynende af grøntsager, en del af året.

For dyrkning i mindre skala, i løbet af årets køligste periode, er pladsen ved vinduet et sted der går, at dyrke salat, spirer, karse, chili eller andet som klarer sig i krukker og æsker indenfor. I dag findes der mange flotte plantebelysninger, som giver et godt lys i den mørke årstid. 

Många grönsaker och kryddörter passar att odlas på en balkong eller terrass.

Fælles dyrkning

I flerfamiliehuse, er gårdhaver og arealer foran huset udmærket plads for dyrkning, bare hvis alle naboer og husejere er overens. Miljøet bliver grønnere, mere behageligt og giver beboerne mulighed for at høste egne grøntsager. Fælles dyrkningsprojekter bidrager, til at øge sammenholdet i huset og området, samtidigt med at kvaliteten for beboerende øges. En anden fordel er, at flere kan deles og hjælpes om pasning af planterne, vande, rense ukrudt og tage hånd om afgrøderne. Også facader og vægge, kan dækkes med grønne planter og give plads til vegetation. I den moderne byplanlægning udnytter man ofte taget, for at skabe grønne oaser som giver mere livskvalitet til beboerne samtidig med, at vegetation bidrager til et bedre klima.

I mange byer i verden, vokser fælles dyrkningsprojekt frem i parker og andre arealer. Ud over fordelen med dyrkning, er det også et mødested for mennesker at mødes og udveksle viden omkring dyrkning. Der findes også guerilla dyrkning, hvor entusiastiske dyrkere overtager et stykke jord i eksempel offentlige parker for, at plante planter og grøntsager.

På innergårdar och kolonilotter finns ofta plats att skapa
inspirerande miljöer för plantering och skötsel av växterna.

Nærproducerede grøntsager

Når man taler om bydyrkning, er der tit de spiselige der er i fokus. Det er inspirerende, når du kan spise det du selv har dyrket og smagen er særlig god, når du kan tilberede den direkte. At følge et lille frø, fra spire til fuldt udviklet plante er magisk. Miljømæssigt, er det også en stor gevinst at have adgang, til nærproduceret mad. For at forgylde pladsen yderligere, er det skønt med blomster, dekorative planter, buske og træ. Bland gerne grøntsager og blomster i forskellige former og nuancer.

Tomater som får mogna klart är en lyx som är möjlig att få njuta av
om man har möjlighet att odla på en solig och skyddad plats.
En plantering med kryddor och örter på gården till ett flerfamiljshus
berikar med grönska och färsk smak till maten.

Køkkenhave på en lille plads

For den, som vil skabe en køkkenhave på et lille sted, er der meget at opdage i vores frøsortiment. Der findes sorter, der ikke bliver så høje og kræver meget plads. Der er også dværgsorter, som er perfekt til dyrkning i krukker, ampler og kasser. Tomat, agurk, peber, og chili er grøntsager, som passer til begrænset plads. Sukkerærter og bønner, har et lavt rodsystem og kan derfor enes med andre planter. Radiser og gulerødder kan dyrkes i krukker, især runde og lave sorter. Klatretårn og espalier, giver støtte til planterne og de vokser i højden. 

Kartoffel og squash har behov for dybere jord, men kan dyrkes i en spand. Pluksalat er lige så taknemmelig at dyrke på altan og terrasse som i have eller indenfor. Da du plukker de yderste blade af, efter behov, er der muligt at have frisk salat i løbet af hele sæsonen. Bladbede, spinat, rucola og mizuna japansk kål er andre bladgrønstager, som kan dyrkes på samme måde.

Potatis kan odlas med utmärkt resultat på kolonilotter och i lådor
på gården till flerfamiljshus. Det går även att odla potatis i hinkar.

I den spiselige have, er krydderurter som persille, timian, basilikum, oregano mm en selvfølgelighed. De giver både en smag, duft og har kun behov for lidt plads. Spiselige blomster som stedmoder, hjulkrone, morgenfrue, tagetes, lavendel og blomsterkarse er dekorative og kan bruges til salater og bagning. Der findes også frugter og bær, som er gode til mindre flader og en ampel med jordbær eller månedsjordbær på en mindre altan.

Mange indretter gerne en hyggelig siddeplads med stole, bænke, bord, lanterne, lampe eller lyskæde og andre dekorationer. På den måde, bliver det en plads du kan nyde, fra tidlig forår til sen efterår.

Grønt er godt for helse og miljø

Grønt får os til at slappe af, være mindre stressede, giver energi og gør os lykkeligere. Grøne miljøer stimulerer kreativitet, læring og positive tanker. At dyrke giver glæde, følelse af sammenhæng og mening. At arbejde med jorden kan også hjælpe mange, med at få det bedre.

Ved at bevare små og begrænsede område i byen, skaber vi åndehuller samtidig med, at vi bidrager til at skaber en holdbar by. Det grønne indlejrer og dæmper lyd og bidrager til en renere luft. Flere grønne arealer lokker bier og andre gavnlige insekter til, samtidig med at den bidrager til den biologiske mangfoldighed.

Stadens husväggar ger ett skyddat klimat så att växtligheten kan
klara sig långt in på hösten.

Tips

  • Dyrkning på mindre arealer og i krukker er det passende med buskvarianter og mini sorter som er kompakte og ikke så høje.
  • Krukker med drænhuller sørger for, at overflødigt vand kan løbe væk.
  • God jord er A og O og grunden til at planterne kan udvikle sig godt.
  • Forskellige planter kræver forskellig dyb jord, krydderurter har ikke behov for store krukker medens eksempel kartofler og tomater har et stort rodsystem og har derfor behov for store krukker.
  • Udnyt højenden, ved at plante på vægge, dyrkningstrapper og reoler.
  • Sørg for hjælp til planterne når du rejser væk. Planter som dyrkes i krukker og kasser, har små vandreserver og skal passes regelmæssigt.
  • Næring i den nye jord forsvinder efter et par uger, derfor er det behov for gødning en gang om ugen.
  • Der anbefales, at man ikke dyrker grøntsager og spiselige afgrøder tættere end 25-30 meter fra en stærkt trafikeret vej. Der er det mere passende med blomster og anden vegetation.

Tekst & foto: Eva Fanqvist Skubla

Published date: December 08, 2021