Der findes ikke noget bedre end at høste sine egne tomater! Så solmodne og søde, som du har set vokse fra frø til plante og derefter til frugt. At dyrke sine egne tomater fra frø er ikke bare for haveeksperten, det er til og med ganske nemt. Den rette jord, godt med vand, meget lys og jævn varme er de ingredienser du har brug for, at kunne nyde din høst af tomater i forskellige farver, former og smag om sommeren. Men du skal begynde i god tid, for at dine tomater skal nå at udvikle sig ordentligt. Her fortæller vi, hvordan du får en god høst ved at forspirre og dyrke tomater fra frø. 

Dyrk tomater - sådan her gør du:

  1. Forspir dine tomatfrø indendørs i en næringsfattig jord, seks til ti uger inden udplantning.
  2. Anvend potter med hul i bunden for god dræning.
  3. Giv dem god ventilation, meget lys og 20-25 grader varme.
  4. Hold tomatplanternes jord fugtig.
  5. Omplant dine tomatplanter successivt.
  6. Hærd tomaterne inden udplantning ved at stille dem udenfor en smule om dagen.
  7. Plant ud når risikoen for nattefrost er ovre.
  8. Fjern regelmæssigt skud i bladfolderne også kaldet tyvene.
  9. Giv dine tomater støtte.
  10. Vand og gød regelmæssigt i vækstperioden.

odla-tomat-fran-fro

Dyrk tomater fra frø

Eftersom vores varme sommerperiode er så kort så skal tomater altid forspirres. Det betyder du sår dem i en krukke indendørs allerede i februar eller marts for at give dem et forspring når det er tid til at plante dem ud udendørs. 

Udbuddet af tomatsorter er bredt og de forskellige sorter dyrkes på forskellige måder. Men forspirring af tomater indendørs foregår altid på samme måde. 

Hvor skal du dyrke tomater?

Generelt vil alle tomater stå på en solrig plads beskyttet for vinden. Tomater trives bedst når det er varmt. De vil helst have en konstant temperatur på ca. 20-30 grader, men der findes sorter som kan klare ned til 10 grader.

Drivhus, krukke eller friland - det er spørgsmålet. Beslut hvor dine tomatplanter skal stå inden du vælger hvilken sort du vil så. Tomatplanter kan blive fra 30 cm høje op til et par meter.

Skal du dyrke i krukke, på terrassen eller i vindueskarmen så er busktomater bedst.

Har du adgang til et drivhus passer højtvoksende tomatplanter godt. Opbinding af klatrende sorter er et must. Det nemmeste er at fastgøre en snøre eller naturbast langt nede på tomatplanten og gøre den fast til dit drivhus eller taget på altanen. Vikle senere forsigtigt tomatplanten rundt om snøren efterhånden som den vokser.

Dyrkning på friland kræver en tidlig tomatsort som når at udvikles inden varmen i luften forsvinder. Tomat som vokser på friland kan du støtte med eksempelvis bambusstokke.

Prøv dig frem og test gerne flere sorter hvis du har mulighed for det. 

odla-tomater-ordlingskruka

Trin for trin - forspirre tomater

Når du har valgt hvilken sort, eller hvilke sorter du skal dyrke så et det tid til at komme i gang.

Dyrk tomater i krukke

Første trin er at vælge krukke/potter. Til tomater anbefales krukker, nedbrydelige plastkrukker. eller biodynamiske tørvepotter. Vil du så mange planter passer et minidrivhus bedre. Læs mere om de forskellige potter/krukker til forspirring.

Så tomatfrø indendørs

Forkultiver dine tomatfrø indendørs i en næringsfattig jord, seks til ti uger før udplantning. 

Fyld dine krukker/potter med Weibulls såjord i hænderne eller med en lille håndspade og plant et til to frø pr. krukke/potte. Weibulls såjord, en jord som er rigtig god til tomatfrø at vokse i, den første tid. Små og følsomme frøplanter kan få chok af næringsindholdet i almindelig plantejord. Såjord er mere sparsomt gødet og indeholder sand, hvilket gør jorden mere porøs. Det giver en god dræning til dine tomatplanter. 

Så tomatfrøene nogle millimeter under jorden.

tomat_planta

Giv dine tomatplanter god ventilation

Tomater trives i jævn varme, de udvikles allerbedst i rum temperatur i ca. 20 grader. Tomatplanterne har brug for konstant fugtighed men skal ikke drukne i vand. For at skabe det bedste miljø for dine tomatfrø bør du dække dem til et ventileret plastlåg eller lignende. Almindelig plastfolie som du har lavet hul i fungere også. Så skaber du en høj fugtighed og holder varme og lyset indenfor.

Lys og vand til dine tomater - så lykkes du med din høst af dine tomatfrø

Udover varme har dine tomatplanter brug for meget lys. Stil dine planter på det lyseste plads i hjemmet. Frøene har brug for meget lys den første tid så hvis du har mulighed for at give dem ekstra lys så er det et værdifuldt lystilskud. Placer belysningen lige over dine tomatfrø. Det rækker hvis du har tændt i ca. halvdelen af døgnet.

Se til dine tomater dagligt. Det siges at de godt kan lide du går og småsnakker med dem. Se til de holdes fugtige i starten, men aldrig så de drukner i vand. Har lyset ændret sig i dit hjem med solens opgang længere fremme om foråret? Sørg for de står på det lyseste sted. 

fonster_tomater

Omplantning af tomatplanter er vigtigt for plantens udvikling

Tomater bør altid plantes om, i flere omgange. Når planterne er 5-10 cm høje er det tid til at plante dem om første gang. Ved omplantning er det vigtigt at flytte planterne til en lidt større krukke/potte. Dette gøres for at rødderne skal få lidt større plads til at vokse sig stærke, men ikke for meget.

Hvis du omplanter dine tomatplanter til en for stor krukke/potte fokusere planterne på at udvikle rødderne i steget for tilvækst af planten. Det gør at planten udvikles langsomt men udvikler et stort rodsystem. Tomatplanten får let stærke rødder så det er godt at hjælpe dine planter ved at omplante dem i flere omgange og successivt vælge større krukker/potter. 

Plant en plante pr. krukke/potte og forsæt med at vælge veldrænede krukker/potter. Vælg nu en mere næringsrig plantejord, dine tomater er nu klar til at håndtere nærigstilskuddet. Fyld krukken/potten halvt op med jord og placer dine planter i midten af krukken/potten og fyld op med jord til toppen. Placer gerne halvdelen af planten under jorden, som om stilken var en del af rod systemet. Det fremmer rodudviklingen vil give tomatklaser længere nede på planten. Vær meget forsigtig med rødderne så du ikke skader dem. 

Vand dine tomatplanter og stil dem tilbage i lyset. Nu er de plantet i en mere næringsrig jord så vent nogle uger med at tilføre yderligere næring. Sørg for din tomatplanter har jævn tilgang til vand. Ujævn tilgang til vand kan hæmme plantens tilvækst.

For hver omplantning skal du sætte rødderne dybere ned i jorden, så der dannes nye rødder langs med stilken. 

Når de er vokset yderligere til, er det også tid til at stille dem et svalt/køligere sted, så bliver tomatplanterne buttede i stedet for de vokser i højden. Behold gerne samme mængde lys til dine planter.

Ved senere omplantning kan det være godt at anvende en dybere krukke/potte. Prøv vores dyrkningskrukke Roots som er 21 cm høj og giver perfekt plads til tomatplantens rødder så de kan udvikle sig inden udplantning.

Hvornår skal du give næring til tomater?

Tomater vokser hurtigt og vil gerne have meget næring både for at vokse og give frugt. Hvis du ikke giver ekstra gødning vil dine tomater formentlig vokse men give en mindre høst.

Ved omplantning får de tilgang til næring gennem den nye jord men efter noget tid i den nye krukke/potte eller hvis bladene bliver gule er det tid til at tilføre ekstra næring.

Vand hellere med næring ofte og lidt end sjældent og meget. Dine tomatplanter skal mindst have næringstilskud en gang om ugen. På den måde vænner planterne sig til at få kontinuerlig gødning i stedet for at få store og måske chokerende doser.

Giv næring til dine tomatplanter helt frem til du skal høste dem, så hjælper du dem med at kunne give sig det sidste og give modne frugter helt frem til slutningen af sæsonen. 

Hvilken næring til tomater?

Der findes flere forskellige måder at give næring til tomater. Du kan anvende flere forskellige typer af naturgødning, regnvand fra regnvandstønde, afklippet græs. Det nemmeste er dog at købe en gødningsblanding til tomater, som er udviklet specifikt til grøntsager så dine tomater får præcist hvad de har brug for.

Udplantning af hjemmedyrkede tomater

Inden tomatplanterne kan flyttes ud i haven har de brug for at blive afhærdet, hvilket betyder at du langsomt vænner dem til udendørs klimaet. Sæt planterne udenfor i lidt tid i starten og udvid tiden igennem en til to uger til de kan stå ude hele døgnet. Plant dem ud når der ikke længere er risiko for nattefrost. Du kan også beskytte dine planter med fiberdug hvis du overraskes af nogle frostnætter efter udplantningen.  

Lad gerne planterne tørre mellem vandingerne. Planter som får for lidt lys, eller for meget vand, varme og næring bliver lange og skrøbelige. Regnfulde somre bør planterne derfor stå på en beskyttet plads. Ved ujævn vanding kan dine tomater sprække eller få et mørkt nedsænket sted øverst.

Dyrk tomater og miximer plantens frugtsætning

Pasningen af dine tomater stopper ikke før de har fundet sig til rette i haven. Fortsæt med at pusle om dem og sørg for god tilvækst af frugter på dine tomatplanter ved at, på højtvoksende planter at fjerne nye skud. Det er de små nye sideskud som vokser ud fra hoved stammen. Det kaldes at nippe planterne, og når du gør det koncentreres plantens kraft til hoved stammen og dennes grene hvilket giver en bedre frugtsætning.

Klip også bladmassen på dine planter. Så mindsker du behovet for næring og tomatplanten kan lægge mere energi på frugtsætningen i stedet for at give energi til bladene. Dette kaldes udtynding og ved at hjælpe din tomatdyrkning på denne her måde, bliver det lettere for lyset at nå hele plantens dele. 

Har du valgt at dyrke en sort som bliver lang bør du give den en støtte. Alle tomater bør nippes og tyndes ud.

skorda_tomater

Høst tomater

Så kom dagen hvor dine tomater er røde på planten og det er tid til at høste. Du kommer ikke til at fortryde et eneste minut af det arbejde og den kærlighed du har investeret i din tomat dyrkning når du tager den første solmodne tomat i munden.

Ny plukkede tomater smager allerbedst. Lad tomaterne modne ordentligt inden du plukker dem for den bedste smag. Pluk få tomater flere gange om ugen i stedet for at opbevare dem indendørs. Tomaten taber smagen ved at lagres, eftersom lagringen mindsker deres naturlige sukkerindhold.

Når sommeren er ovre og luften begynder at blive kølig kan du tage de sidste umodne tomater indenfor og lade dem modne på et fad. Det bliver en dejlig påmindelse om sommerens bedste øjeblikke. Umodne eller halvmodne tomater er udmærket til, at bruge til en hjemmelavet chutney.