En sort til hver smag

Her finder du kort information, som kan hjælpe dig med, at vælge de krydderurter som passer dig bedst.

Generelt set trives krydderurter på et solrigt sted i veldrænet jord med jævn tilførsel af vand og næring.

Hvis urterne går i blomst, så mister de en smule af deres smag. Men så får du i stedet besøg af brumbasser, sommerfugle, som er meget glade for nektaren fra krydderurter.

  1. Forkultiver indendørs i såjord for en tidlig høst.
  2. Plant om i større krukker, når planterne er blevet et par centimeter høje.
  3. Sættes ud når der ikke er risiko for nattefrost længere.
  4. Høst dine krydderurter efterhånden som de vokser til.
  5. Høst og gem dine krydderurter ved eksempelvis, at tørre dem eller fryse dem ned, når sæsonen er ved at være slut. 
  6. Flyt dine bedste eksemplarer ind når sommeren er slut. Får planterne tilstrækkeligt med lys kan du på denne måde nyde dine krydderurter længere.

Find din favorit smag

Basilikum

Hovedingrediens i pesto, god i kødfars, til tomat og jordbær. Mister smagen hvis den koges for længe.

Citronmelisse

Anvend til fisk og tomater eller i drinks og til desserter.

Purløg

Let anvendelig krydderurt, som er god til fisk, skaldyr, kartofler, kylling og mejeriprodukter, som eksempelvis kolde saucer. 

Mynte

God til desserter, jordbær og i drinks.

Oregano

Klassisk smagsætter til tomatsauce samt på pizza.

Persille

God til mange forskellige retter. Gerne sammen med fisk, skaldyr, kylling, gris, lam, æg, couscous og bulgur.

Rosmarin

Klassisk krydderurt til lam og et must i middelhavskøkkenet. Smag til med sukker eller honning så får den en smag mere til desserter.

Salvie

God til fed fisk, lam, and og gås.

Timian

Indgår i den klassiske franske krydderibuket 'Bouquet garni'.

God til kartofler, rodfrugter, kød og kylling. Passer godt sammen med citron og hvidløg.

Top fem

1. Dild
2. Persille
3. Purløg
4. Basilikum

5. Karse