Her finder du kort information, som kan hjælpe dig med, at vælge de krydderurter som passer dig bedst.
Generelt set trives krydderurter på et solrigt sted i veldrænet jord med jævn tilførsel af vand og næring.
Hvis urterne går i blomst, så mister de en smule af deres smag. Men så får du i stedet besøg af brumbasser, sommerfugle, som er meget glade for nektaren fra krydderurter.
- Forkultiver indendørs i såjord for en tidlig høst.
- Plant om i større krukker, når planterne er blevet et par centimeter høje.
- Sættes ud når der ikke er risiko for nattefrost længere.
- Høst dine krydderurter efterhånden som de vokser til.
- Høst og gem dine krydderurter ved eksempelvis, at tørre dem eller fryse dem ned, når sæsonen er ved at være slut.
- Flyt dine bedste eksemplarer ind når sommeren er slut. Får planterne tilstrækkeligt med lys kan du på denne måde nyde dine krydderurter længere.
Find din favorit smag
Basilikum
Hovedingrediens i pesto, god i kødfars, til tomat og jordbær. Mister smagen hvis den koges for længe.
Citronmelisse
Anvend til fisk og tomater eller i drinks og til desserter.
Purløg
Let anvendelig krydderurt, som er god til fisk, skaldyr, kartofler, kylling og mejeriprodukter, som eksempelvis kolde saucer.
Mynte
God til desserter, jordbær og i drinks.
Oregano
Klassisk smagsætter til tomatsauce samt på pizza.
Persille
God til mange forskellige retter. Gerne sammen med fisk, skaldyr, kylling, gris, lam, æg, couscous og bulgur.
Rosmarin
Klassisk krydderurt til lam og et must i middelhavskøkkenet. Smag til med sukker eller honning så får den en smag mere til desserter.
Salvie
God til fed fisk, lam, and og gås.
Timian
Indgår i den klassiske franske krydderibuket 'Bouquet garni'.
God til kartofler, rodfrugter, kød og kylling. Passer godt sammen med citron og hvidløg.