Dyrk på lidt plads

Du kan dyrke uanset hvor stor eller lille plads du har. Præcist som i en større have handler det om at vælge de rette planter ud fra de forudsætninger du har.

Weibulls - Odla kryddor, Gräslök

Brug al pladsen

Med espaljéer kan du plante op af væggene og maksimere anvendelsen af din plads.

Bland krydderuter og blomster i din altankasse så får du både en nyttig samt blomstrende blomsterkasse. 

Mindre sorter

Mange sorter findes i mindre varianter, såsom busktomat eller lavt voksende bønner og ærteplanter. Eftersom de ikke tager så meget plads er de bedre til dyrkning i en krukke eller et lille bed.

Weibulls - Odla kryddor, Busktomat

Plantens rodsystem

Hvis du vælger planter med et stort rodsystem skal du vælge en større krukke. Eksempelvis tomat og kartoffel kræver mindst en 10 liters krukker for at kunne udvikle sig godt.

Krydderurter, radisser, jordbær er et eksempel som klarer sig godt med bare 10-15 cm plantedybde. 

Vanding

I krukker tørre jorden ud hurtigere end i haven og du skal derfor vande regelmæssigt.

Men du skal være opmærksom på du ikke overvander. Det sikreste er at vælge en krukke med dræningshul så overflødigt vand kan løbe væk. Det er særdeles vigtigt hvis krukken skal stå under åben himmel.

Weibulls - Odla kryddor, Morot i hink

Næring

Efter nogle uger begynder næringen i jorden at forsvinde og du skal derfor tilsætte flydende næring ved vanding.

Maximer din dyrkning

Ved at så sorter som ikke optager meget plads og kan høstes i flere omgange, får du mest muligt ud af den smule plads du har.

Udnyt også tiden på den bedste måde ved at begynde med hurtigt voksende sorter såsom salat, radisser, spinat og ruccola, efterfuldt af din hoved dyrkning og en tredje såning med eksempelvis asiatiske vækster som skal sås ganske sent på sæsonen. Hvis efteråret er mildt kan du nå en fjerde såning af hurtigt voksende sorter inden vinterkulden kommer. Har du sået frost tålelige sorter som blomkål, grønkål eller pastinak kan du lade dem blive stående udenfor indtil vinteren kommer. Den tomme plads du nu har til rådighed den kan du udnytte til en sen såning foreksempel mache salat og pastinak for en tidligere høst næste år.

Published date: December 08, 2021