Dyrk engblomster og anlæg en blomstereng

Du står midt i en blomstrende sommereng og mærker solens varme stråler mod din ryg. Kan det blive mere sommer?

Blomsterenge, eller hø enge, var meget almindelige for halvtreds år siden og der er fortsat en forkærlighed til disse sommerenge af blomstrende engblomster og græsgange hos os. Så hvorfor ikke lade en del af din have fyldes med denne mangfoldighed af planter som tillokker nytteinsekter til sig?

Køb frø til blomstereng

Inden du sår Engblomster

For at få det bedste resultat bør du rense jorden som skal forvandles til blomstereng i stedet for ukrudt. Vent herefter to til tre uger før du sår, så når de ukrudtsfrø der allerede ligger i jorden at gro og du kan nemt fjerne dem. Efterhånden som engblomsterne etablerer sig, bliver det sværere for uønskede planter at komme til.

Hvis du har god tålmodighed, kan du lade marken ligger i dvale i et år inde du sår for at blive af med kvikrod, tidsler og andet besværligt ukrudt. Er jorden næringsrig kan du dyrke kartofler året før, det løsner jorden op og bruger meget af den næring som findes i jorden.

Bedste forudsætninger for at dyrke blomstereng

Det absolut bedste underlag er en nærigsfattig, sandblandet muldjord. Ren sandjord forbedre du med ugødet tørv eller græs fri kompost, har du lerjord skal du i stedet blande det op med groft grus.

Sådan, sår du en blomstereng

Engblomster skal sås sparsomt. Kombiner med græsfrø for at binde jorden og forhindre ukrudt i at etablere sig. En god blanding er omkring 100 gram blomsterfrø og 500-800 gram græsfrø til et areal på 100 m2. Weibulls Fritidshus er en græsfrøblanding, der er særdeles velegnet til tørre, magre og skyggefulde steder og er derfor særdeles velegnet til blomsterenge.

Weibulls blomsterengblanding består af både etårige og flerårige sorter som sår sig selv. Hør og kornblomster er to af de årlige sorter og hører oprindeligt til marken, men da de blomstrer det første år, giver de en vis beskyttelse for de langsomt voksende arter. 

Hvornår skal man så en blomstereng?

Du kan så din blomstereng både om foråret og om efteråret, men tænk over at efteråret her udvikles kun de etårige arter. Det skyldes, at de etårige engblomster ikke overlever vinteren.

Hør er en etårig sort i Weibulls blomsterengblandning.

Engblomster kræver meget lidt pleje

Når din blomstereng er vel etableret kræver den ikke så meget pleje. Engblomster trives bedst i et magret vækstmiljø, så gød ikke, det fremmer blot tilvækst af ukrudt.

Køb frø blomstereng

Blomsterengens plus: Bestøvere

En blomstereng fuld af engblomster er en oase for småkryb og bestøvere. Her trives brumbasser, bier og sommerfugle, orme og biller, alle disse her småkryb og organismerne er vigtige for hele vores økosystem. Hvis du har frugttræer, grøntsagsdyrkninger eller bærbuske i din have, så har du med hjælp fra din blomstereng sikret pollineringsarbejdet inden efterårets høst.

Slå blomsterengen når den er blomstret færdig

Når sæsonen er ovre, skal engen slås med en le, eller den moderne variant, ryddesav. Og det afklippede skal blive liggende et stykke tid, så det smider godt med frø af sig.

Slår du engen for tidligt kommer de senblomstrende arter til at forsvinde efterhånden.

Hvis du ikke slår engen, vil den komme igen med græs og buske. Det afklippede skal ikke ligge for længe, ​​da det rådner, gøder engen og risikerer at kvæle anden vegetation. Fjern det afklippede og læg det med fordel i din kompostbunke, så du efterfølgende kan bruge det i din have.

Din blomstereng udvikles fra år til år

Husk på at det kan tage flere år inden du får en god balance mellem blomster og ukrudtet, men giv ikke op! En eng er levende og forandres hele tiden – vejr, vind og andre forhold påvirker resultatet fra år til år.

At anlægge en blomstereng – trin for trin

  1. Fjern ukrudtet
  2. Så direkte på vækstpladsen sammen med græsfrø. Riv frøene ned med en løvrive eller lignende, tryk jorden flad med en tromle eller med bagsiden af ​​en skovl
  3. Så om foråret for at selv de etårige planter bliver udviklet
  4. Lad være med at gøde, det fremmer tilvæksten af ukrudt
  5. Slå med en le, når alt er blomstret færdigt og frøene er modnet. Lad det afklippede ligge et stykke tid, så alle frø er faldet ud og er havnet på jorden. Herefter fjerne du alle planterester.

Køb frø blomstereng

Indhold i Weibulls frøblandning blomstereng:

Røllike
Lille blåklokke
Stor blåklokke
Kornblomst
Cikorie
Nellike
Gul snerre
Perikon
Johannes urt
Præstekrage
Kællingetand
Kornvalmue
Engsyre
Små bladet timian
Stedmoder violet
Rødkløver
Flerårig hør
Almindelig hør, li

Article author: Emelie Wallersjö
Published date: April 12, 2022