Chili

Nogle af de stærkeste sorter indgår i arten capsicum chinense. Men styrken er ikke det eneste som skiller sorterne ad, frugtighed og sødme giver også karakter til de forskellige sorter. Chilipeber indeholder capsaicin som giver den stærke smag. Styrken sidder i den hvide frøstol/frøvæggen som du kan fjerne hvis du syntes frugten er for stærk. Styrken er også påvirket af hvor moden frugten er og måles i scovillegrader.

Letdyrkelig

Det er ikke svært at dyrke chilipeber men de kræver en del opmærksomhed. Den har brug for lang tid til at udvikle sig og skal derfor have en tidlig start. Så indendørs i såjord i januar-februar. Placer dem varmt og lyst, men ikke i direkte sollys. I begyndelsen af året når dagene er rigtig mørke, har de brug for ekstra belysning. Fra februar og fremad er det nemmere at lykkes med dagslyset alene.

Når planten har etableret sig kan du stille den lidt svalere/køligere.

Plant først ud når nattetemperaturen er over 10 grader. Vælg en solrig plads som er beskyttet for vinden. I drivhus, krukke på altanen eller på terrassen samt indendørs giver de bedste forudsætninger.

Flyt ikke planterne ud før nattetemperaturen er over 10 grader.

Pasning

Vand og giv næring regelmæssigt, chili vil gerne have meget næring. Vælg næring med meget fosfor og kalium og mindre mængde nitrogen. Nip toppen af hvis du vil have de skal holde sig lave, men gør det ikke for sent på sæsonen. Beskæring i sommer månederne giver en forsinket høst.

Høst

Høst i sensommeren og om efteråret. Spis frugterne friske efterhånden som de modner.

De holder sig i et par uger i køleskab men du kan også tørre dem eller fryse dem ned. Del frugterne og tag kernerne ud så du kan fryse dem i fryseposer og tage dem frem og bruge dem i madlavningen senere. Hæng frugterne op tør dem, efter ca. 2 uger er de tørre og kan stødes i en morter ned til et pulver. Frugterne "rasler" når de er tørre. Støder du en gang bliver det chilipeber flakes. Vil du have et fint pulver skal du støde de tørre frugter mere end en gang.

Find den rette styrke

Rent capsaicin er ca.16 milioner scovillegrader.

Den stærkeste chilefrugt er Carolina Reaper som er opmålt til en styrke på 2,2 milloner scovillegrader.

Paprika 0-100 scovillegrader
Weibulls Chili Anaheim 1000-2000 scovillegrader
Weibulls Paprika Padron 0-3000 scovillegrader
Weibulls Hungarian Hot Wax 3500-8000 scovillegrader
Jalapeño 2000-8000 scovillegrader
Cayenne och tabasco 30 000-50 000 scovillegrader
Weibulls Cayenne Long Slim 40 000-50 000 scovillegrader
Weibulls Caribbean Antillais 250 000-300 000 scovillegrader
Habanero 100 000-350 000 scovillegrader
Bhut jolokia 1 000 000 scovillegrader

 

Dyrk chili

  1. Så indendørs i såjord i januar-februar.
  2. Anvend ekstra belysning for det bedste resultat.
  3. Placer på et varm og lyst sted.
  4. Placer noget svalere/køligere når planten har etableret sig.
  5. Plant ud når nattemperaturen er over 10 grader.
  6. Vand og giv næring regelmæssigt. 
 

Chile eller Chili

Chile anses for mange for at være den korrekte stavemåde og at chili er navnet på en middagsret. I Europa er chilipeber dog den originale vestlige stavemåde. Ordet kommer fra det aztekniske ord chil, hvilket betyder rød. Landet Chile har ingen forbindelse til navngivningen hvor ají er ordet for chili.

Published date: December 08, 2021