Vinterplanter

Vinterplanter er så meget mere end nåletræer. Planter med smukke frøstande som får lov at stå vinteren over, skaber kontraster mod den hvide sne og dækkes af et lag af gnistrende iskrystaller. Der findes også blomstrende planter der klarer sig godt når kulden kommer.

Weibulls - Vinterväxter Ros

Weibulls - Trollhassel vinterKontroller altid plantens hårdførhed inden du køber ind.

Buske

Snebær, kristtorn, troldhassel og rhododendron er buske som godt kan klare vinterkulden.

Kejserbusken blomstrer på bare kviste i december til april afhængigt af vejr og vind.

Liguster er en vintergrøn busk som er god som formklippet hæk.

Koralkornellens røde grene  og de gule bær på havtornen giver liv til vinterens noget monotone farveskala.

Vinterjasmin er  en busk som dækkes af masser af gule blomster, selv når vinteren er hård.

Grøntsager

Fjern ikke alt under efterårsrengøringen i køkkenhaven. Lad de grøntsager stå, som der kan høstes af hele vinteren, for eksempel grønkål, spinat, machésalat og mangold.

Julerose

En plante som beholder sine blomster i milde vintre. Trives i næringsrig, kalkholdig jord i halvskygge til skygge. Kan ikke lide at blive flyttet.

Krydderurter

Der findes krydderurter som er stauder og kan overleve udendørs, f.eks. timian, mynte, salvie, rosmarin og citronmelisse.

Bregner

Vinterhårføre bregner giver med sin kraftige vækst en fyldig have, også i vinterhalvåret.

Stauder

Stauder fås med mange forskelligt formede blade i mange farver, og frøstande der næsten tilfører bedet et grafisk udtryk når sneen falder.

Trives generelt bedst i fugtig og veldrænet jord i sol eller halvskygge.

Prydgræs

Højtvoksende sorter som blomstrer i sensommeren og i efteråret. De er for det meste ikke vintergrønne men både blade og kostene er smukke hele vinteren.

Trives i veldrænet jord i sol.

Roser

Det findes roser som kan klare vinterkulden, og som blomstrer lang tid efter varmen er væk, og giver lidt farbe i haven. Der er også rosentyper der får smukke, røde hyben, som inviterer fuglene ind i din have.

Vintergrønt

Man plejer at skelne mellem vintergrønne og stedsegrønne planter. Definitionen lyder at vintergrønne planter beholder bladene om vinteren, og fælder dem tidligt om foråret når de nye blade kommer. Stedsegrønne planter derimod, beholder deres blade året rundt.

Mange vintergrønne planter kan formes og skabe rum i haven. Lad fantasien få frit løb, og klip dem i kugleform, buer eller lige linjer. Du behøver ikke lade dig begrænse af en grøn i grø-farveskale; der findes mange variationer i alt fra gulgrønt og sølvgrå til cremefarvede nuancer.

Buksbomdøden

Er du ramt af buksbomdøden? Det er et svampeangreb som gør bladene gulorange eller brune, og får dem til at falde af.

Der findes alternative planter som er vintergrønne og er gode til formklipning. For eksempel Vinterliguster, Taks og  Berberis.

Published date: December 11, 2021