Normalt vedligehold

En tæt og stærk græsplæne udkonkurrerer ukrudt og modstår sygdomsangreb samt mos.

Uanset hvor højt dit ambitionsniveau er, vil disse tip hjælpe dig på vej til en grønnere plæne når foråret kommer.

Når foråret kommer

Riv forsigtigt blade samt kviste væk, når plænen er tør, brug en rive med runde tænder så du ikke river nye men vintertrætte rødder op.

Gød din plæne med langtidsvirkende gødning, når du kan se græsset begynder at vokse, det hjælper med væksten af græsset og eventuelle vinterskader heler hurtigere.

Græsplænen bør klippes hele sæsonen, hvor ofte du skal klippe kommer an på, hvilken græsblanding du har sået, samt hvor meget du gøder og vander. Når græsplænen klippes ofte, ca. hver 4 dag, vokser græsplænen sig tættere og stærkere. Du skal ikke klippe mere end 1/3 del af højden ved hver klipning. Normalt klippe højde er 3-4 cm for almindelige plæner. Skift retning ind imellem når du klipper for ikke at få spor efter plæneklipperens hjul.

Når du har klippet plænen 3-4 gange, kan du vertikalskære den, hvilket stimulere Væksten af nye skud og gør det nemmere for luft og vand at komme ned til rødderne, stødså plænen i forbindelse med du vertikalskærer.

Giv din plæne topdress hvert 3-4 år for at genoprette surhedsgraden i jorden, det bevirker græsplænen nemmere holder fast på fugt og optager næring fra gødningen.

Sommer månederne

Græsplænen vokser kraftigst i forsommeren og har derfor brug for ekstra gødning for at bevare sin grønne farve, og for den stadig kan vokse sig kraftigere, være modstandsdygtig mod mos og ukrudt. Brug et langtidsvirkende gødnings middel, spred det når det regner, for at undgå græsset bliver brændt. Vand sjældent, men meget.

Har du en etableret græsplæne, skal du ikke vande så ofte, men rigeligt så vandet trænger dybt ned i hele rodsystemet. Sparsom vanding får rødderne op til overfladen hvor de lettere går til af tørke. Vand gerne om morgenen eller om aftenen, så fordamper der ikke lige så meget vand som i dagtimerne. Anbefaling ca. 25-30 mm vand hver 7-10 dag, køb en regnmåler, for nemmere at se hvornår og hvor længe du skal vande så det passer med det anbefalede.

Efterår

Om vinteren er græsset i hvile og skal derfor ikke gødes med et middel der stimulere væksten, brug en efterårsgødning i stedet som forbereder græsset på vinter. Græsset lagre kulhydrater i rodsystemet som et næringslager om vinteren, hvilket gør den mere modstandsdygtig mod vinterskader.

Almindelig vedligeholdelse

  • Riv forsigtigt løv og kviste efter at det afklippede græs er tørret.
  • Anvend langtidsvirkende gødning når væksten er gået i gang.
  • Klip græsplænen regelmæssigt – ca.  2 gange om ugen.
  • Normal klippehøjde er 3-4 cm.
  • Vertikalskær græsplænen efter 3-4 klipninger
  • Støtte så hvert år
  • Anvend toppdress hvert 3-4 år.
  • Tidligt på sommeren gød en gang til.
  • Vand sjældent, men meget.
  • Anvend efterårsgødning inden vinteren.
Published date: December 09, 2021