Prøv at have flere forskellige urter i samme krukke eller potte. Sæt gerne forskellige blomster sammen krydderurterne; det give en flot effekt.
De fleste krydderurter smager bedst når de bruges friske i maden. Begynd med at tænke over hvilke krydderurter du bruger mest, og tag udgangspunkt i dem når du skaber din urtehave. Er du nybegynder, kan du med fordel prøve dig frem med disse letdyrkede sorter:
Purløg - mild løgsmag. God smagsætter i f.eks. kolde saucer, salater og i kold og varm kartoffelsalat.
Basilikum - findes i mange varianter. Meget aromatisk. God i tomatsalat, pesto og mege mere. Thaibasilikum er en stærk, og sød kusine.
Timian - god i gryderetter, til rodfrugter eller som smagsætter i kylling og lammefars.
Rosmarin - Fantastisk til oksekød, eller i sommerens marinader.
Koriander - et must i asiatiske retter. Fortrinlig i salsa og salater. Markant smag.
Citronmelisse - en håndfuld blade i et glas kogende vand giver den dejligste te, brug den i lemonade, desserter og salater.
Esdragon - den hjemmelavede bearnaisesauce skal selvfølgelig have et drys nyklippet, hjemmedyrket esdragon.
Persille - Uundværlig, kan bruges til det meste. Tag en tue ind når frosten kommer, så har du friskt grønt lang ind i vinteren.
Dild - sammen med persille er det de mest velkendte og benytterede hverdagskrydderurter.
Salvie - stærk aromatisk smag. God til grillet kød. Bruges sparsomt.
Pebermynte - til te eller desserter. Et must i sommerens mojito.
Persisk kommen - til retter fra mellemøsten og madbrød.
Sådan gør du:
- Forspir inde i såjord.
- Plant om i større krukker og kar når planterne er blevet et par centimeter høje.
- Sættes ud når risikoen for nattefrost er ovre.
- Høst dine krydderurter efterhånden som planterne vokser til og bliver robuste. Kryddeurterne har mest kraft før blomstring. Bedste resultat fås ved at høste af urterne en solrig formiddag.
- Vil du tørre dine krydderurter, skal du vælge et varmt, luftigt og skyggefuldt sted. Bred bladene ud på et tørrestativ, eller bind dem i bundter som tørres med hovederne nedad. Opbevares i mørke glas med tætsluttende låg.
- Tag nogle planter ind når sommeren er slut. Topbeskær eller klip ned så der kommer nye skud. Får planterne tilstrækkeligt med lys, kan du nyde friske krydderurter langt ind i efteråret.