Krydderurter lige ved hånden

Prøv at have flere forskellige urter i samme krukke eller potte. Sæt gerne forskellige blomster sammen krydderurterne; det give en flot effekt.

Trendtips!

Persisk Kommen er en skøn krydderurt med mild smag af anis og duft af citrus. God i bagværk og middagsretter, f.eks. lam, kikærter og couscous. Meget populær i mad fra mellemøsten. Prøv den"

Pebermynte - her har du den rigtige mynte til mojitodrinks á la Hemmningway. Mentha Peperita er også skøn i salater og desserter. I et glas kogende vand bliver frisk eller tørret mynte til et glas velsmagende the.

De fleste krydderurter smager bedst når de bruges friske i maden. Begynd med at tænke over hvilke krydderurter du bruger mest, og tag udgangspunkt i dem når du skaber din urtehave. Er du nybegynder, kan du med fordel prøve dig frem med disse letdyrkede sorter:

Purløg - mild løgsmag. God smagsætter i f.eks. kolde saucer, salater og i kold og varm kartoffelsalat.

Basilikum - findes i mange varianter. Meget aromatisk. God i tomatsalat, pesto og mege mere. Thaibasilikum er en stærk, og sød kusine.

Timian - god i gryderetter, til rodfrugter eller som smagsætter i kylling og lammefars.

Rosmarin - Fantastisk til oksekød, eller i sommerens marinader.

Koriander - et must i asiatiske retter. Fortrinlig i salsa og salater. Markant smag.

Citronmelisse - en håndfuld blade i et glas kogende vand giver den dejligste te, brug den i lemonade, desserter og salater.

Esdragon - den hjemmelavede bearnaisesauce skal selvfølgelig have et drys nyklippet, hjemmedyrket esdragon.

Persille - Uundværlig, kan bruges til det meste. Tag en tue ind når frosten kommer, så har du friskt grønt lang ind i vinteren.

Dild - sammen med persille er det de mest velkendte og benytterede hverdagskrydderurter.

Salvie - stærk aromatisk smag. God til grillet kød. Bruges sparsomt.

Pebermynte - til te eller desserter. Et must i sommerens mojito.

Persisk kommen - til retter fra mellemøsten og madbrød.

Sådan gør du:

  1. Forspir inde i såjord.
  2. Plant om i større krukker og kar når planterne er blevet et par centimeter høje.
  3. Sættes ud når risikoen for nattefrost er ovre.
  4. Høst dine krydderurter efterhånden som planterne vokser til og bliver robuste. Kryddeurterne har mest kraft før blomstring. Bedste resultat fås ved at høste af urterne en solrig formiddag.
  5. Vil du tørre dine krydderurter, skal du vælge et varmt, luftigt og skyggefuldt sted. Bred bladene ud på et tørrestativ, eller bind dem i bundter som tørres med hovederne nedad. Opbevares i mørke glas med tætsluttende låg.
  6. Tag nogle planter ind når sommeren er slut. Topbeskær eller klip ned så der kommer nye skud. Får planterne tilstrækkeligt med lys, kan du nyde friske krydderurter langt ind i efteråret.
Published date: December 11, 2021