Krydderurter kan du høste i hele sæsonen, men de har mest smag lige inden de blomstre. For at du kan få den bedste smag, bør du høste dem om formiddagen, inden solen bliver for stærk.
Buketter
Klip kviste og bind dem sammen i lige store buketter, lav dem ikke alt for store, for så er de for længe om at tørre og smagen formindskes. Bind buketterne sammen hårdt, de de kryber når de tørre. Hæng dem et mørkt køligt og luftigt sted i cirka 2 uger. Det er vigtigt at de får lov at tørre ordentligt, ellers mugner de senere. De er færdige når du kan smuldre bladene med fingerne.
Tørre i ovn
Bred krydderurterne ud på et bageplade med bagepapir på. Sæt ovnen på højst 35 grader og lad ovnlågen stå på klem. Tørretiden variere, men når krydderurterne kan smuldres mellem fingerene er de klar.
Tørre i mikroovn
Den her metode går hurtigt, men kræver lidt tilpasning. Tørretiden og effekten er forskellig for de forskellige krydderurter og ovnen, så du må selv prøve dig frem, med hvad der virker bedst med ovnen samt de krydderurter du skal tørre.
Tørre på net eller avis
Nip bladende af og læg dem på et net eller en avis. De bør stå mørkt, køigt og luftigt. Vend bladene nogle gange under tørretiden så der kommer luft til overalt. Er du lidt handy kan du bygge et tørrestel af træ monteret med myggenet.
Opbevaring
Nip bladene fra kvistene, men undlad at smuldre bladene for meget i stykker, da de derved vil miste en del af sin smag. Opbevar de tørrede krydderurter i mørke, lufttætte beholdere eller i tætsluttet papirsposer.
Frys dine krydderurter
Alle krydderurter er ikke egnede til at tørre for eksempel basilikum, persille, purløg og dild. Skyl dem hurtigt med vand og lad vandet rende af eller tør dem let. Hak dem og frys dem i portioner i plastposer eller folie, hver sort for sig. For nemmere dosering kan du med fordel fryse dine krydderurter i portioner i en isterningsbakke. De forsne krydderurter behøver ikke at tø op før du anvender dem, de kan sagtens bruges direkte fra fryseren i eksempelvis gryderetter og supper.