Basilikum

Basilikum findes med mange forskellige smage og udseende. Små- og storbladede, grønne og rødbladet med smag af kanel og citron. 

Weibulls - Odla kryddor, Basilika

Hovedingrediensen i pesto, god i kødsauce, til tomater og jordbær. Mister sin smag hvis den koges for længe. 

Den har sin oprindelse fra Indien og kan have svært ved at overvintre. Trives bedst med lys og varme, gerne indendørs da den er følsom overfor kulde og blæst.

Mange krydderurter vil have mager jord. Basilikum vil derimod gerne have lidt ekstra næring. Vand regelmæssigt og lad den ikke tørre helt ud. Tilsæt flydende næring når du vander. 

For at få basilikum til, at klare sig længe og vokse til en fin busk, skal du nippe dem af og til. Lad mindst to bladpar vokse ud til en gren. Klip efterfølgende præcist ovenfor bladværket.

Nip hel bladgrupper oppefra og lad de nederste blade blive, så forgrener planten sig og udvikler flere skud. 

Dyrk basilikum

  1. Forkultiver indendørs i såjord for en tidlig høst.
  2. Plant om i større krukker, når planterne er blevet et par centimeter høje.
  3. Stil den ud, når der ikke længere er risiko for nattefrost.
  4. Høst fra dine krydderurter efterhånden som de vokser til.
  5. Høst og gem dine krydderurter gennem eksempelvis at tørre dem eller fryse dem ned, når sæsonen er ved at være slut.
  6. Flyt dine fineste eksemplarer indenfor når sommeren er slut. Får planterne tilstrækkelig med lys, kan du på denne måde nyde dine friske krydderurter lidt længere.

 

En italiensk klassiker

En af de mest almindelige sorter er Basilikum Genovese som stammer fra pestoens midtpunkt Genua i Italien.

Published date: December 08, 2021