Der er noget særligt ved at drive sine egne planter frem, og få lov at nyde følelsen af at høste noget der er hjemmedyrket. At trække en gulerod, børste jorden af og tage en bid; det er sommer. Og der kan ikke blive kortere fra jord til bord.

Mange blomster og grøntsager når ikke at udvikles ordentligt i vores relative korte sommer, og skal derfor forspires. Når varmen kommer og vi sætter planterne ud, har de et forspring som de ikke får hvis de bliver sået på friland, og blomstringen kommer tidligere i gang. Du kan for eksempel med fordel forspire kålplanter for at undgå skadedyr.

Såjord, selvfølgelig!

Til al frøsåning skal du bruge så- og kaktusjord. Små og følsomme spirer kan få et chok af næringskoncentrationen i almindelig plantejord. Derfor er så-jord kun let gødet og indeholder sand for god dræneffekt, hvilket er vigtigt for at frøene skal få en afbalanceret tilgang af ilt og vand.

Så skal der sås.

Fyld de beholdere du vil så i med så-jord og læg nogle frø i hver. Dæk frøene med et tyndt lag jord, med mindre de er lysgroende, og spray overfladen med lidt vand. Sæt dem ved stuetemperatur og hold jorden fugtig. Hvis ikke du har en spirebakke med låg, kan du i stedet dække med plastfolie som du laver nogle lufthuller i. Sørg for at der ikke dannes kondens.

Visse sorter, som basilikum, pluksalat og prydgræs, egner sig bedst til bredsåning, hvilket betyder at du sår mange frø på en større overflade.

Vand med en sprayflaske for at frøene ikke skal klumpe sig sammen. Hvis jorden bliver for våd, kan planterne rammes af svampesygdomme, men den bør holdes fugtig.

Tidiga sorter:

Stedmoder
Pelargonie
Chili
Selleri
Artiskok

Det afgørende lys

Når planterne er begyndt at spire, skal de stå lyst men svalt, for at blive stærke og tætte. Sorter som forspires allerede i januar og februar kan have brug for ekstra lys.

Hvad er hvad?

Husk at mærke potterne med plantenavn, og så-dato                  - småplanter kan være forvirrende ens! Har du planer om at lave et bed efter en tegning, er det ekstra vigtigt at have den rigtige plante på det tiltænkte sted.

Tid til omplantning.

Når planterne har udviklet nogle af deres karakterblade, det vil sige de blade som kommer efter de første kimblade, bliver der snart trængsel i forspiringsbeholderen. Det er tid at plante ud, og det indebærer at du skal flytte planterne over i større krukker, og efter 2- 3 uger kan du tilsætte lidt næring i vandet.

Planter som gror særligt hurtigt kan have brug for at blive plantet om en gang mere.

Inden udplantning.

Planterne skal hærdes i 1-2 uger inden de bliver plantet ud, og det gøres ved at stille dem udenfor om dagen, men undgå direkte sollys i starten. Følsomme planter kan have brug for lidt ekstra beskyttelse mod solen de første dage, -her er fiberdug fremragende. Plant dem ud når risikoen for nattefrost er ovre.